اخبار و مقالات

تفاوت دوربین های مداربسته

تفاوت دوربین های مدار بسته

تفاوت انواع دوربین مداربسته و کاربرد های آن ها

تنوع بالای دوربین های مداربسته به مشتریان امکان می دهد که به راحتی دوربین مورد نظر خود را انتخاب کنند. این دوربین ها می توانند بر اساس نوع بدنه، نوع تکنولوژی، کیفیت تصویر و نوع لنز دسته بندی شوند. در این مطلب به بررسی تفاوت دوربین های مداربسته می پردازیم.

انواع دوربین ها از نظر بدنه

دوربین دام

دوربین های مداربسته دام به خاطر شکل گرد خودداری از آنها به عنوان دام یا Dome شناخته می شوند. این دوربین ها عموماً برای کاربری های داخلی و مسقف مناسب هستند و بدنه آنها معمولاً از پلاستیک ساخته می شود، اما در برخی مدل ها از جنس فلز نیز استفاده می شود.

دوربین بولت

دوربین های مداربسته بولت به خاطر شکل گلوله‌ای که دارند به آنها نام بولت (Bullet) داده می شود. کلمه‌ی “بولت” به معنای گلوله است. این دوربین ها عموماً برای فضاهای خارجی و نصب بر روی دیوار مناسب هستند. بدنه آنها نیز معمولاً از جنس فلز ساخته می شود.

دوربی مداربسته باکس

دوربین های مداربسته باکس مناسب برای استفاده در محیط های صنعتی هستند. این دوربین ها دارای کیفیت بالا بوده و برای مصارف حرفه‌ای مانند کارخانجات، بانک ها، سوله ها و غیره مناسب هستند. دوربین های باکس بیشتر به صورت بدون لنز عرضه می شوند و در صورت نیاز، باید لنز آنها به صورت جداگانه خریداری شود. از ویژگی‌های دیگر دوربین های باکس می‌توان به قابلیت تنظیم فوکوس، حداکثر رزولوشن و قابلیت تنظیم زاویه دید اشاره کرد. این دوربین ها در مقابل شرایط آب و هوایی و عوامل خارجی نیز مقاومت بالایی دارند. همچنین، قابلیت اتصال به سیستم های مدیریتی و کنترلی دیگر از مزایای دوربین های باکس است.

دوربین‌های اسپیددام

دسته‌ای از دوربین‌های مداربسته هستند که شکل ظاهری و قابلیت‌های ویژه‌ای دارند و با اسم‌های مختلف مانند دوربین گردان، چرخان، Speeddome، Fastdome، PTZ و غیره در بازار شناخته می‌شوند.

این دوربین‌ها توانایی‌های منحصر به فردی دارند که آنها را از سایر دوربین‌ها تمایز می‌دهد، به عنوان مثال قابلیت بزرگنمایی با قدرت بالا، قابلیت برنامه‌ریزی برای ضبط و انجام دیگر فعالیت‌ها، قابلیت چرخش به سمت‌های مختلف و غیره. اما باید توجه داشت که دوربین‌های اسپیددام و دیگر دوربین‌های مشابه نیاز به حضور یک اپراتور برای بیشترین بهره‌وری و عملکرد موثر خود دارند.’

دوربین‌های کیوب

یک دسته دیگر از دوربین‌های مداربسته هستند که دارای شکل مستطیلی هستند. بدنه این دوربین‌ها از مواد مقاوم ساخته شده است و به همین دلیل اغلب در محیط‌های داخلی مانند ادارات و منازل استفاده می‌شوند.

دوربین مینیاتوری پینهول

که همچنین به عنوان دوربین مخفی نیز شناخته می‌شود، دارای کاربردهایی است که معمولاً در شرایطی استفاده می‌شود که مشتری علاقه‌ای به دیده شدن دوربین ندارد.

تفاوت دوربین های مداریسته

تفاوت دوربین های مداریسته

دوربین‌های مادون قرمز و دوربین‌های تصویر حرارتی

انواع دیگری از دوربین‌های مداربسته هستند که در ادامه مطلب به معرفی آنها می‌پردازیم. استفاده از این نوع دوربین‌ها، به عنوان یکی از بهترین انتخاب‌ها برای نظارت ۲۴ ساعته در مناطق و محل‌های حیاتی مانند فرودگاه‌ها، بنادر و سایر زیرساخت‌های حیاتی شناخته می‌شود.

دوربین‌های مادون قرمز می‌توانند در تمامی ساعات شبانه و روز با کیفیتی بالا ویدیوهای ضبط کنند. این دوربین‌ها با داشتن LED‌های کوچک در اطراف لنز، قادر به تصویربرداری در شرایط تاریکی مطلق هستند.

همچنین دوربین‌های تصویر حرارتی قادر به مشاهده فاصله‌های بیش از ۳۰۰ متری هستند. به مزایای دیگر این دوربین‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

قابلیت شناسایی مجرمان تا فاصله ۲۵۰ تا ۳۰۰ متری – عملکرد برتر در نور کم

قابلیت تشخیص تابش حرارتی از موانع بصری با استفاده از این دوربین‌ها، امنیت و نظارت بر مناطقی که نیاز به خطرپذیری کمتر و نظارت بیشتر دارند، بهبود یافته است.

تفاوت دوربین های مدار بسته آنالوگ و دیجیتال در قیمت

برای مقایسه دوربین‌های مداربسته آنالوگ و تحت شبکه، قیمت یک عامل تأثیرگذار است. دوربین مداربسته آنالوگ، که نسل قدیمی تری از دوربین‌های مداربسته است، قیمتی کمتر نسبت به دوربین مداربسته تحت شبکه یا دیجیتال دارد. هر دو نوع دوربین آنالوگ و دوربین IP از طریق کابل اطلاعات را انتقال می‌دهند، اما در دوربین IP به دلیل استفاده از سوئیچ، تعداد کابل‌ها کمتر است. همچنین، سوئیچ‌ها نیز به صورت مجزا هزینه‌بر هستند. با این وجود، با در نظر گرفتن تمام این گزینه‌ها، قیمت دوربین آنالوگ همچنان کمی پایین‌تر است.

تفاوت دوربین های مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه در روش ارسال داده

تفاوت دوربین های مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در نحوه ارسال سیگنال ویدئویی است. دوربین‌های آنالوگ تصویر را به صورت آنالوگ تولید و با استفاده از سیگنال آنالوگ نیز ارسال می‌کنند، در حالی که دوربین‌های تحت شبکه تصویر را به صورت دیجیتال تولید و با استفاده از سیگنال دیجیتال ارسال می‌کنند. به دلیل محدودیت پهنای باند، انتقال اطلاعات در دوربین‌های تحت شبکه بسیار سریع‌تر انجام می‌شود.

 آنالوگ و IP در انعطاف‌پذیری

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه IP امکانات بسیاری را برای شما فراهم می‌کنند. انتقال اطلاعات در این نوع دوربین‌ها می‌تواند از طریق کابل شبکه، فیبرنوری یا از طریق امواج Wifi و بدون سیم صورت بگیرد، که این امر انعطاف‌پذیری بالا در نصب و استفاده را فراهم می‌کند. به خصوص در دوربین‌های IP بی‌سیم، که حتی بدون نیاز به هزینه کابل‌کشی، دوربین‌ها و کنترل کننده‌ها را به راحتی می‌توان نصب و جابه‌جا کرد. اما در دوربین‌های آنالوگ، انتقال اطلاعات توسط کابل کواکسیال انجام می‌شود که باعث انعطاف‌پذیری کمتر در نصب و استفاده می‌شود.

تفاوت دوربین های مدار بسته آنالوگ و IP در امکانات نرم‌افزاری

دوربین مداربسته تحت شبکه IP دارای امکانات نرم‌افزاری بسیار کاربردی است که در تفاوت آن با دوربین مداربسته آنالوگ و دیجیتال نقش مهمی را ایفا می‌کند. از میان امکانات دیگر دوربین‌های تحت شبکه IP، می‌توان به سیستم تنظیم هشدار و ارسال ایمیل در صورت حرکت یک جسم مشخص یا حرکت و جابجایی دوربین، و همچنین سیستم شمارش افراد اشاره کرد.

 آنالوگ و تحت شبکه در کابل‌کشی

برای هر دو نوع دوربین آنالوگ و تحت شبکه، نیاز به دو کابل کشی می‌ باشد، یکی برای انتقال دیتا و دیگری برای انتقال برق. اما در دوربین مداربسته دیجیتال، در صورت استفاده از NVR یا سوئیچ POE، می‌توان از همان کابل شبکه برای انتقال برق نیز استفاده کرد و نیازی به کابل کشی جداگانه برای برق دوربین تحت شبکه وجود نخواهد داشت. همچنین، برخی مدل‌های دوربین مداربسته آنالوگ دارای تجهیزات جانبی مانند میکروفون هستند و در صورت استفاده، نیازی به تجهیزات جداگانه و کابل کشی نخواهند داشت.

تفاوت دوربین آنالوگ و تحت شبکه در تجهیزات جانبی

یکی دیگر از تفاوت دوربین های مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در امکانات آن است که در بیشتر دوربین‌های مداربسته آنالوگ، برای دسترسی به امکانات جانبی، نیاز به سخت‌افزار و تجهیزات جداگانه دارید. به عنوان مثال، برای انتقال صدا، نیاز به هزینه نصب دو زوج کابل و میکروفون جانبی خواهید داشت. با این حال، برخی از مدل‌های دوربین مداربسته آنالوگ نیز وجود دارند که به همراه تجهیزات جانبی مانند میکروفون عرضه می‌شوند و نیازی به کابل‌کشی جداگانه ندارند.

تفاوت دوربین های مداریسته

تفاوت دوربین های مداریسته

تفاوت دوربین آنالوگ و تحت شبکه در نوع انتقال اطلاعات

دوربین مداربسته تحت شبکه امکان استفاده از قابلیت POE (Power Over Ethernet) را دارد. POE به دوربین امکان می‌دهد برق را همزمان با انتقال سیگنال بر روی کابل شبکه فراهم کند، بنابراین نیازی به منبع تغذیه جداگانه و کابل اضافه برای برق وجود ندارد. انتقال اطلاعات در دوربین مداربسته تحت شبکه از طریق پروتکل‌های شبکه صورت می‌گیرد، اما دوربین‌های آنالوگ این قابلیت را پشتیبانی نمی‌کنند.

 آنالوگ و تحت شبکه در دستگاه ضبط تصویر

تفاوت دوربین های مداربسته آنالوگ با استفاده از روش سنتی و قدیمی، تصاویر را ضبط و ذخیره می‌ کند. در این روش، سیگنال ویدئویی ارسالی می‌تواند توسط یک مانیتور مانند تلویزیون دریافت شود. دوربین آنالوگ، تصاویر ضبط شده را از طریق کابل کواکسیال به یک دستگاه ذخیره‌ساز به نام DVR (Digital Video Recorder) منتقل می‌کند. در نسل‌های جدید دوربین‌های آنالوگ، امکان تبدیل تصاویر منتقل شده به تصاویر دیجیتال (HD) و ذخیره آنها در DVD یا هارد دیسک وجود دارد، اما ماهیت و کیفیت تصاویر تغییر چندانی نمی‌کند.

در دوربین مداربسته تحت شبکه، سیگنال ویدئویی توسط یک انکودر به شبکه ارسال می‌شود. در دوربین مداربسته تحت شبکه IP، تصاویر توسط دوربین دیجیتال ضبط و به صورت اتوماتیک توسط خود دوربین انکود می‌شود، یعنی اطلاعات قبل از ارسال پردازش می‌ شوند. سپس با استفاده از پروتکل IP (Internet Protocol) به صورت دیجیتال در شبکه‌های کامپیوتری منتقل می‌ شود. در نهایت، اطلاعات را می‌توان به دو روش ذخیره کرد و تصاویر را علاوه بر محیط شبکه، در مرورگرها نیز قابل مشاهده کرد.

مزایا و معایب دوربین های مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه:

معایب دوربین مدار بسته آنالوگ:

  • کیفیت پایین تصویر نسبت به دوربین مدار بسته تحت شبکه.
  •  عدم پردازش اولیه تصویر.
  • هزینه‌های زیاد کابل‌کشی به دلیل حجم بالای کابل.
  •  امنیت پایین نویزپذیری.
  •  افت سیگنال نداشتن.
  •  عدم عمق تصویربرداری بالا که باعث نیاز به تعداد بالاتری دوربین می‌شود.

مزایای دوربـین مدار بسته آنالوگ:

  • قیمت پایین.
  • سهولت نصب.
  • پهنای باند کم.

معایب دوربین های مدار بسته تحت شبکه:

  • قیمت بالا نسبت به دوربین مدار بسته آنالوگ.
  • آسان نبودن نصب و راه‌اندازی اولیه، نیاز به متخصص و نصاب ماهر دارد.
  • نیاز به فضای زیاد ذخیره اطلاعات.
  • محدودیت پهنای باند.

مزایای دوربین مدار بسته تحت شبکه:

  • کیفیت بالا.
  • امنیت و پایداری سیستم.
  • ویژگی‌های هوشمند مانند: قابلیت تعقیب هوشمند، تشخیص چهره، شمارش افراد و پوشش ۳۶۰ درجه ای.
  • قابلیت زوم دیجیتال با کیفیت بالا.
  • پشتیبانی از POE.
  • کاهش هزینه‌های کابل کشی در پروژه.
  • امکان اتصال بدون کابل و از طریق وای فای در برخی مدل ها.
  • امکان افزایش تعداد دوربین‌ها و یکپارچه سازی با پشتیبانی از قابلیت ONVIF.

آنالوگ بهتر است یا تحت شبکه؟

با خلاصه کردن، می توان گفت که دوربین‌های آنالوگ به دلیل عملکرد ساده و قیمت کمتر، در مکان‌های کوچک استفاده بیشتری دارند. اما دوربین های تحت شبکه به دلیل کیفیت بالا، پردازش تصاویر، استهلاک پایین و امکانات بیشتر، در مکان‌های عمومی یا شخصی بزرگ و مهم، که نیاز به تعداد بالای دوربین هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.
دوربین‌های تحت شبکه بهتر از دوربین‌های آنالوگ عمل می کنند، اما هرکدام کاربرد خاص خود را دارند؛ و به دلیل بهبود دوربین‌های آنالوگ در سال‌های اخیر، بیشتر از سیستم‌های ترکیبی IP استفاده می‌شود.
به طور کلی اجرای یک پروژه IP Camera نسبت به آنالوگ گران‌تر است و نگهداری آن کمی دشوارتر است. اما باید در نظر داشت که شما در نهایت پولتان را برای سیستم هوشمند و کارآمد خرج کرده‌اید نه برای یک سیستم قدیمی آنالوگ.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *